dissabte, 31 de juliol del 2010

Una visió del Sant Roc arenyenc (article per a no arenyecs)

El 16 d'agost a Arenys de Mar es celebra la diada de Sant Roc, un Sant originari de Montpellier, França, que pels voltants del segle XIV es va dedicar a curar la peste a Italia.

Al final del segle XVI, la peste va causar moltes morts arreu de la peninsula. Els vilatans d'Arenys de Mar van fer la prometença a Sant Roc de que si erradicava la peste de la villa, cada anys li farien una festa.

Sant Roc va complir la seva paraula, i els arenyencs, any rere any anem complint la nostre prometença, fent el Vot de Vila.

Els macips s'encarreguen de recòrrer el poble amb les seves almorratxes carregades d'aigua de colonia i engal·lanades d'alfàbrega, ruixant a tort i a dret, matant així qualsevol resta de peste que pogués quedar. Els arenyencs el obrim les nostres cases per rebre la seva benedicció, i els regalèm amb algún euro, menjar i beure.

A la tarda, després de la missa de les set en honor a Sant Roc, es balla la Dansa d'Arenys. Tant llarga, tant avorrida, però que els habitants de la vila i els foresters no deixen un raconet lliure a la plaçeta de l'esglessia, per mirarla. Finalitzada aquesta, els macips continuen ruixant al public, causant la perplexitat dels forasters que no coneixen aquesta nostre tradició.

Es la festa major petita, el vot de vila. Una altre cosa que fa d'Arenys de Mar una vila única, peculiar i interessant de coneixer.


La web oficial de Sant Roc d'Arenys de Mar: http://arenys.org/stroc/index.html








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada