dimecres, 28 de juliol del 2010

Les vegueries, una vella reivindicació

Extret de http://www.eldebat.cat/cat/notices/2010/07/s_aprova_la_llei_de_vegueries_73190.php, com a aportació de @dadma2010

Aquest és un intent de desfrivoltizar una mica el meu bloc i incloure aportacions de caire històric, politic, social i cultural. I aprofitant que avui es sotmet a aprovació al Parlament la llei de vegueries, faig ressó del fet.

_________________

L’organització territorial en vegueries és una de les més velles reivindicacions del catalanisme, ja des de la divisió d’Espanya en províncies, de 1833, i amb especial força a partir de finals del segle XIX. Les vegueries, d’origen medieval, van ser presents a Catalunya –amb noms i nombres diversos– fins al decret de Nova Planta del 1716, després de la Guerra de Successió. Projectes de divisió en nou, vuit, set i sis vegueries han estat sobre la taula durant la II República –que va aconseguir implantar-les ja en guerra, des d’agost del 1936 fins a la victòria franquista–, i des de la recuperació de l’autogovern. El projecte va agafar més força a partir de la publicació de l’anomenat informe Roca, el 2001, i de l’arribada d’ERC al Govern el 2003.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada