dimarts, 27 de juliol del 2010

En Quevedo

A la vida t'emportes desencisos i desil·lusions. Sovint ignores les obvietats i coses que ja saps per no endur-te males sensacions. Però avui ja no ho he puc ignorar més: Quevedo era anticatalà. Amb frases seves com En tanto que en Cataluña quedase algun solo catalán, y piedras en los campos desiertos, hemos de tener enemigo y guerra i en AQUEST article que un company, amic de desencisar-me i fer-me donar de bec contra la crua realitat m'ha passat, queda palès. A continuació quatre ratlles:

La vida de Francisco de Quevedo y Villegas, famós autor castellà del barroc i de la frase que encapçala aquest text, discorre entre el 1580 (Madrid) i 1645 (Villanueva de los Infantes, Castella la Nova). Visquè i fou un dels protagonistes destacats de l'escalada dialèctica i, finalment, armada entre castellans i catalans en temps dels greuges expressats per les institucions catalanes arran de la vulneració sistemàtica de les Constitucions del país per part de la monarquia de Felip IV. Aquesta, d'altra banda, era una actuació no gaire allunyada de la practicada pel seu pare, Felip III, i pel seu avi, Felip II, la cosa no venia de nou, doncs, als catalans de l'època. Sí que és veritat que en aquells inicis del segle XVI s'hi afegia una altra guerra entre les monarquies espanyola i francesa, cosa que comportava l'allotjament permanent de milers de soldats dels terços castellans en cases d'arreu del país i intents de mobilitzar forçadament lleves catalanes, vulnerant els privilegis de la terra, a més, del saqueig a les finances del país. Aquesta situació acabà desembocant en la declaració de total sobirania per part de les institucions catalanes i en guerra oberta contra Castella. En relació a les motivacions que la generaren el frare agustinià Gaspar Sala resumí: “Dels reis de Castella s'ha separat Catalunya per injúries, injustícies, rompiments de lleis, privilegis”, etc. És la Guerra de Separació, o dels Segadors, (1640-1652), que acabarà amb un terrible setge sobre Barcelona i la mutilació, el 1659, del territori català, amb la incorporació a França del Rosselló, el Conflent, el Vallespir i part de la Cerdanya arrel del tractat signat entre les monarquies francesa i espanyola.

... més a l'article sencer de http://www.histocat.cat/

Però malgrat tot, em continua agradant Quevedo (he dit).

1 comentari:

  1. sóc l'amic desensisador. Molt bé molt bé, si vols podem fer anar descubrint en aquest blog (per fascicles) les mentides de la mal anomenada corona d'Aragó...

    ResponElimina